Home

Sieraden

Atelier

Info

Links

Contact

Gastenboek

> sieraden > Sieraden met lemniscaten en spiralen

                                                 Sieraden met lemniscaten en spiralen.

Iedereen kent wel de lemniscaat ofwel een "liggende" acht .
Het woord komt uit het Grieks en betekent letterlijk "hangend koord". Als symbool staat het voor het oneindig zelf. Maar ook symbool van het eeuwige leven en de wisselwerking van tegengestelde krachten. Het lemniscaat verwijst hiermee ook naar de wet van oorzaak en gevolg.

Spiralen zijn er in vele vormen. Enkele spiralen, dubbele spiralen, driedubbele spiralen, en al deze spiralen kunnen ook nog eens uit dubbele lijnen bestaan.
De betekenis van de spiralen varieert, men is van sommige niet zeker waar deze symboliek voor staat. Vast staat dat de enkele spiraal de zon voorstelt. De dubbele spiraal de equinox, of water/de zee. De triskele, de drievoudige spiraal, de cycli van het leven en land, zee en hemel.
Naar de magische betekenissen van spiralen kan men slechts gissen.

Juist dat maakt het kiezen van een spiraal in een sieraad zo boeiend. Je kan je erdoor laten inspireren en je eigen gevoelde betekenis eraan geven.


Lemniscaten
                     Zuiver zilveren ring met zuiver gouden lemniscaat, ingelegd met twee rode granaten                Gematteerde zuiver zilveren armband met lemniscaat motief.


        
        gouden oorbellen met lemniscaat motief en gitten           Zuiver gouden ring met lemniscaat motief en purple briljant.        

Hierboven enkele voorbeelden met een enkele lemniscaat:

Linksboven een ring van zuiver zilver met een zuiver gouden lemniscaat. Ingelegd zijn twee rode granaten, die de eigenaresse al had en van grote emotionele waarde voor haar zijn. Een prachtige combinatie.
Rechtsboven zien we een zilveren armband, met een enkele lemniscaat. Het zilver is ook hier gematteerd, wat de lemniscaat extra naar voren doet komen en het geheel krijgt zo een krachtige en subtiele uitstraling. Een ontwerp wat zowel voor mannen als vrouwen zeer geschikt is.
Eronder zien we gouden oorbellen met gitten. De opdrachtgeefster wilde graag een sieraad voor bescherming in combinatie met de gitten. Deze zijn door haarzelf gevonden in IJsland, wat deze hangers nog persoonlijker maakt.

Git behoort tot de groep van halfedelstenen, maar is geen mineraal. Git is eigenlijk een fossiel, ontstaan uit 135 miljoen jaar oud hout  van de Araucariaceae - boomfamilie, wat onder hoge druk in  modder is gevormd. Git wordt ook wel zwart barnsteen genoemd, omdat als je het over een wollen doek wrijft, er een elektrische lading kan worden opgewekt, net als bij barnsteen. Git wordt al vanaf de oudheid gebruikt voor sieraden: kralen van git zijn gevonden in enkele hunebedden in Drenthe. Git wordt ook traditioneel gebruikt voor rozenkransen van monniken. Hierboven ziet u git in zijn natuurlijke ruwe vorm, maar git kan ook prachtig worden geslepen in facetten.

Rechts van de oorbellen een heel mooi voorbeeld van een zuiver gouden ring, met in het midden van de lemniscaat een roze briljant. De ring is gematteerd, waardoor het geheel een prachtige zijden glans krijgt.
Rechts ernaast een wat speelser aandoende variant; de band is van zuiver goud en gematteerd, de lemniscaat is 14kt goud en glanzend, met in het midden een purple briljant.

                                                  
Links een lemniscaat waarvan de lussen half uit platina en half uit zuiver goud bestaat. De kruising is ingelegd met een purple briljant. Toch was de vrouw na enige tijd het gedragen te hebben, er niet helemaal happy mee. Uiteindelijk is het gouden kruisje wat ze al droeg, samengevoegd met de lemniscaat en nu voelde het goed en helemaal af.

Onder nog een prachtige zuiver zilveren armband met gouden lemniscaat.

                                                     

Hieronder een  hanger en een ring met een dubbele lemniscaat:
De hanger heeft een zilveren verlovingsring als basis. Deze werd niet meer gedragen omdat deze is gewisseld met een trouwring. Omdat de ring wel een grote waarde heeft voor de eigenaresse, wilde ze graag dat er iets anders van werd gemaakt. Het resultaat is een eenvoudige hanger, die aan twee zijden gedragen kan worden. De ring krijgt nu een andere dimensie en zou je, als je het niet weet, niet als een hergebruikte ring zien, maar als bewust gekozen cirkel (ook een symbool van oneindigheid, volheid en de zon) als basis. Voor en achter zijn een zuiver gouden lemniscaat gemaakt, aan de éne zijde een liggende, aan de andere zijde een staande. Dit geeft deze hanger een hele ruimtelijke uitstraling.
Het resultaat is een totaal, compleet eigen sieraad.

                                 hanger in zilver met dubbele zuiveren gouden lemniscaten.          hanger in zilver met dubbele zuiver gouden lemniscaten.


                               Gouden ring met dubbele lemniscaat in platina, in het centrum een roze briljant          Gouden ring met dubbele lemniscaat in platina, in het centrum een roze briljant

De ring is gemaakt van zuiver goud, de dubbele lemniscaat van platina met een roze briljant in het midden geplaatst. Het contrast tussen het platina en het goud, geeft deze ring een moderne, eigentijdse uitstraling.

Hieronder zie je twee verlovingsringen, waar hangers van zijn gemaakt. Beide ringen zijn van rood goud, maar bij de één is de platina lemniscaat liggend geplaatst en bij de ander staand. Een vast vossestaart oog (dit is een dubbel oog) maakt het geheel prachtig af. En leg je ze op elkaar dan vormen ze samen een dubbele lemniscaat. Zo behouden de hangers hun emotionele waarde van het samen zijn van de verloving.

               hanger: eerst verlovingsring, rood goud, nu met platina liggende lemniscaat           eerst verlovingsring; nu hanger van rood goud met staande platina lemniscaat                         De twee hangers vormen smane een dubbele lemniscaat

Spiralen

Hoewel geen fantastische foto, hieronder een voorbeeld van een geelgouden ring met spiraal (links) ingelegd met een blauwe diamant en rechts, ook een ring, met een purple diamant. Deze ring heeft het Keltische Trikel symbool (drie spiralen met elkaar verbonden). Alhoewel het hier onder de spiralen staat, is deze Keltische symboliek eigenlijk afkomstig van de Lemurische Driehoek. 

Geel gouden ringen gebaseerd op de spiraal, een enkele (links) ingelegd met een blauwe diamant en rechts, een trikel met purple diamant ingelegd


Spiralen in combinatie Atlantismotief met natuurlijk materiaal: paardenhaar

Hieronder een voorbeeld met als blikvanger een spiraalmotief. Deze bijzondere armbanden zijn door de personen zelf ontworpen. Het bandje is gevlochten van staartharen van hun geliefde paarden. De spiraal is van platina, de ondergrond en zetting voor de bandjes is van goud. Let op het atlantis motief links en rechts van de spiraal.
Dit alles maakt het tot een heel persoonlijk, uniek sieraad.

Armband, met de band van gevlochten paardenhaar, in het midden een zilveren spiraal met gouden ondergrond.   Armband, met de band van gevlochten paardenhaar, in het midden een zilveren spiraal met gouden ondergrond.

                                     Twee armbanden met de band van gevlochten paardenhaar, in het midden een zilveren spiraal met gouden ondergrond.


                                                                           
Terug
 

Home

Sieraden

Atelier

Info

Links

Contact

Gastenboek